Grad na rijeci Uni, je grad koji se može pohvaliti bogatom i dugom historijom, a danas predstavlja ekonomski i kulturni centar Unsko- Sanskog Kantona.  Na zapadu Bihać graniči sa općinama R Hrvatske Donji Lapac i Plitvička Jezera-Korenica, na sjeveru sa općinom Cazin, na istoku sa općinama Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac, a na jugu sa općinom Drvar.

Pored historijskih atrakcija, Bihać pruža ljubiteljima sporta razvijen sportsko-rekreacioni turizam gdje dominiraju rafting, jedriličarstvo, biciklizam, te ribolovni i lovni turizam. Sportska turistička ponuda temelji se na sportskim aktivnostima na rijeci Uni, a ubrzano se razvijaju outdoor aktivnosti koje su povezane sa planinskim i drugim prirodnim potencijalima kao i i kulturno-povijesnim resursima koji omogućavaju razvoj kulturnog turizma, i to napose na način koji će povezati više aktivnosti – npr. kreiranje biciklističkih ili pješačkih staza od jednog spomenika do drugoga.

Ono po čemu je Bihać najpoznatiji jeste prirodna ljepota kojom obiluje, tako da će ljubiteljima prirode dolazak u Bihać biti ljubav na prvi pogled. Rijeka koju morate uočiti čak pri samom ulasku u grad, slapovi koji se nastavljaju u mirni, donekle misteriozni tok smaragdne rijeke kroz grad okružen zelenilom, magično djeluje na svakog posjetioca ovog grada. Stoga, kafići, restorani i hoteli neizbježno gravitiraju ka prelijepoj rijeci Uni što omogućava svakodnevno opuštanje uz riječni žubor. Ovo je savršeno mjesto za odmor.

Bihać je grad čija vas ljepota i šarm jednostavno mora osvojiti. Oduvijek je bio raskrižje važnih puteva, te zbog toga je sam doticaj istoka i zapada, starog i novog vidljiv na svakom koraku i posjetitelju će pružiti, u najmanju ruku, zanimljiv boravak. Ne postoji osoba koja će ostati ravnodušna na poznatu krajišku gostoljubivost i srdačnost.